Dokumentärfilmen: Bärarna & Berget

En rapport från Afrikas topp

bärarna och berget
Foto: Jon Hertov

Tillsammans med studenter från Ingenjörer och Naturvetare Utan Gränser (INUG) i Linköping har Tanzaniaprojektet genomfört dokumentärfilmsprojektet 2009-2014. Målet var att producera en dokumentärfilm om klimatförändringarna på Kilimanjaro ur bärarnas perspektiv. Vi ville även arbeta för att förbättra bärarnas livssituation på ett klimatsmart sätt. Detta gjorde vi bland annat genom att installera en solpanel med tillhörande batteri och lågenergilampa hos de som deltog i dokumentärfilmen.

Bakgrund

Många pensionerade bärare och guider bor i byn Marangu i norra Tanzania. De har i decennier hjälpt turister att bestiga Kilimanjaro och har stor inblick i hur berget har förändrats under åren till följd av klimatförändringarna. På sina ständiga vandringar uppför bergets mäktiga slätter har de sett med egna ögon hur Afrikas tak snabbt förändrats och hur de vidsträckta glaciärerna försvunnit allt snabbare. Detta hotar både regionens färskvattentillgång och nationalparken Kilimanjaros attraktionskraft vilket äventyrar bärarnas framtid.

Bärarna och berget

Resultatet av dokumentärfilmsprojektet är filmen Bärarna och berget där vi under en expedition mot Kilimanjaros topp får möta shagga-bärarna vilkas berättelser tar de komplexa klimatförändringarna till en mänsklig nivå. Bärarna och berget är en unik produktion som är inspirerande och får folk att tänka till. Istället för att fokusera på forskningsresultat och mätningar ville vi förmedla klimatfrågan utifrån de pensionerade bärarnas perspektiv.

arrow Se “Bärarna och Berget” på YouTube

Är ni intresserade av att köpa dokumentärfilmen på DVD eller höra mer om projektet, hör av er till Linus Dunkers (linus@tanzaniaprojektet.se). Föreningar, klubbar, företag eller andra grupper som önskar visning, presentation eller föreläsning är varmt välkomna att höra av sig.

“Bärarna och berget” i media:

liu artikel
LiU-nytt (originalsidan)


SR P1, Klotet


SR P4 Östergötland (originalsidan)


Tidningen Extra


worldphoto.org (originalsidan)


Tidningen Filosofen


Tidningen Magenta (originalsidan)