Engelskastugorna

[tabs class=”my-custom-tabs”]

[tab title=”Om projektet”]

The limits of our language are the limits of our world

undervisning

Engelskastugorna syftar till att stödja tanzaniska elever i deras skolgång genom att förbättra elevernas engelskakunskaper i deras naturliga skolmiljö. Engelskalärare på uppdrag av Tanzaniaprojektet bedriver kostnadsfri engelskaundervisning, individuellt stöd och läxhjälp efter ordinarie skoltid. Målet är att eleverna ska uppnå godkända betyg och en fullbordad skolgång genom att förbereda deras engelskakunskaper inför secondary school. Den första engelskastugan startades i Moshi, Tanzania den 14 juli 2014.

Varför är projektet viktigt?

I Tanzania sker ett skifte i undervisningsspråk mellan primary school (där undervisningen hålls på swahili) och secondary school (där undervisningen hålls på engelska). Denna omställning resulterar i att eleverna inte kan tillgodogöra sig kunskap då de saknar förberedande engelskaundervisning. Detta resulterar vidare i att de inte klarar sina tentor och tvingas avbryta sin skolgång.

Idag underkänns 6 av 10 tanzaniska elever på de nationella proven och skolor uppvisar en skrämmande statistik där upp till 85 % av deras elever blir underkända i samtliga ämnen.

Engelskastugorna ska vara en plats för barn och ungdomar att få utrymme att växa och utveckla de språkliga verktyg som de behöver för att fullfölja sin skolgång. Men det är även en plats för att vidga ungas visioner. Visioner om en bättre framtid.

Framtiden

Det råder ett aktuellt och akut behov av omedelbara insatser för att utveckla och stödja tanzaniska elever att lyfta deras kunskaper i det engelska språket. Vi vill göra just detta genom att expandera engelskastugorna till andra skolor och ge fler barn möjligheten till extra stöd.

Tanzaniaprojektet vill nå kärnan av problemet vilket är att många av lärarna saknar kvalificerade kunskaper i engelska. Tanzaniaprojektet vill erbjuda engelskakurser och kompetensutveckling för lärare som ytterligare ett sätt att stödja eleverna och skolan. Lärarna erhåller vidareutbildning i engelska men även pedagogik. Kurserna hålls under skolloven där lärarna får möjlighet att träna och utöka sin förståelse av det engelska språket. Målsättningen är att se till helheten och stärka skolans egna resurser för att förbättra sina elevers resultat.

engelskastugor
Foton: Linus Dunkers
[/tab]

[tab title=”Bilder”]

Engelskastugorna i bilder

Undervisning på Rau Primary School:

rauprimary

Lärarseminarium juni 2014:

IMG_0303

IMG_0305

IMG_0317

IMG_0320

IMG_0321

IMG_0323

IMG_0339

IMG_0342

Foton: Elihaika Moshi
[/tab]

[tab title=”Hur kan jag bidra?”]

Bidra till en ljusare framtid för tanzaniska ungdomar

För 50 kronor i månaden ger du en elev 2 timmar extra engelskaundervisning varje vardag.

Vi är väldigt tacksamma för alla bidrag, stora som små, som kommer in till Engelskastugorna från privatpersoner, organisationer och företag. Just nu är vi i stort behov av ekonomiska medel för att driva vidare Engelskastugorna.

Tanzaniaprojektets bankgiro

Vårt bankgironummer är: 5048-6554
Märk ditt bidrag: ”Engelskastugorna”

PayPal

Skänk ditt bidrag via PayPal genom att klicka på bilden nedan:
Inspons

Ska du springa ett lopp, åka skidor eller göra något annat idrottsligt? Då kan du motionera för Engelskastugorna. Tanzaniaprojektet finns med som välgörenhetsorganisation på sajten inspons.se, och du kan stötta Engelskastugorna genom att påbörja en insamling medan du motionerar. Här hittar du oss:
Inspons – Tanzaniaprojektet

Har du material som kan användas i undervisningen?

Har du textböcker, cd-skivor, egenskapat material eller något annat du tror vi kan ha användning för i engelskaundervisningen? Hör av dig till oss och berätta mer! Våra kontaktuppgifter hittar du här: www.tanzaniaprojektet.se/om-oss/kontakt

Sprid ordet!

Hjälp oss att sprida ordet om Engelskastugorna till vänner och bekanta genom sociala medier (Facebook, Twitter, Instagram etc) och andra kanaler!

[/tab]

[tab title=”Särskilt tack till”]

Ett speciellt tack till

• Stockholm Älvsjös RK Barnfond
• Stockholm-Skärholmen Rotaryklubb
• Tove Dunkers & Christer Söderqvist
• Kiltoft Ledarutveckling AB
• Lions Club Enköping Fyra Liljor
• Sara Sörensen

…för ert engagemang och era mycket generösa bidrag.
[/tab]

[/tab]

[tab title=”Kontakta oss”]

Våra kontaktuppgifter

Maria Granberg
maria@tanzaniaprojektet.se

Linus Dunkers
linus@tanzaniaprojektet.se

Jessica Dunkers
jessica@tanzaniaprojektet.se

[/tab]

[/tabs]

Sidan senast ändrad [post field=”post_modified” filter=”clean_date”] av Jessica Dunkers